Covid-19
Våra digitala liv
I dag digitaliserar vi allt vi kommer åt, vi digitaliserar kylskåp, dammsugare och till och med toppsar för att rensa öronen med - men det finns ett område som halkar efter: Äldrevården.
I Sverige finns idag 90'000 äldre som bor i våra äldreboenden och ytterligare ca 240'000 som utnyttjar hemtjänsten. Denna grupp människor är eftersatta när det kommer till digitaliseringen, och den digitalisering som de får uthärda är oftast bestämd av andra på andras villkor. Vi på Cenvigo vill förändra detta.
Digitalisering för de äldre.
Det populäraste digitala hjälpmedlet idag som används för att skapa trygghet är kameror. Det kan handla om en AI som känner igen människor som kommer och går, som övervakar under specifika tider och/eller som observerar de äldre när de sover. Kameror som är installerade av oss, den arbetande åldersgruppen just för att skapa trygghet.
Det som vi kan se är att dessa kameror ofta installeras utan att de äldre har koll på exakt vad de gör och utan förståelse exakt hur de fungerar. Vi ser att kameror och annan teknik lätt leder till oro och en känsla av maktlöshet hos de äldre - motsatsen till det vi vill uppnå; ett värdigt liv.
Måste trygghet vara en kamera?
Nej, trygghet kan komma i andra former.
Vi på Cenvigo har utvecklat en sensor för att förstärka levnadsstandarden för de äldre och öka tryggheten utan inskränkningar av det privata. Vår sensor placeras i den egna sängen och kan därifrån analysera hur sömnmönstren ser ut, indikera hur hjärtat mår och hur kvalitén på andningen är.
Med hjälp av detta kan vi bidra till att minska eventuella smittspridningar, öka energinivån och bidra till en bättre omvårdnad. Oavsett vart i livet personen befinner sig.
Inte bara 2020…
… och inte bara COVID-19. Smitta är inte något nytt eller unikt för 2020, utan vi ser varje år epidemier (t.ex. magsjuka och influensa) som påverkar de äldre kraftigt och således minskar deras livskvalité och livslängd.
Sensorer och smart teknik är här för att stanna och har potential att bli en viktig del i omsorgen om våra äldre. Kreativ digitalisering kan göra deras hem säkrare, deras vardag tryggare och deras tillvaro mindre isolerad.
EIT
Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) är ett EU-organ inrättat av Europeiska unionen 2008 för att stärka Europas innovationsförmåga. EIT är en viktig del av Horizon 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation.
Genom att sammanföra företag, forskningslaboratorier och forskningsföretag hjälper EIT innovatörer och entreprenörer i hela Europa att omvandla sina bästa idéer till produkter, tjänster, arbetstillfällen och tillväxt.
Feedback från EIT:
" The solution to make the ageing population feel healthy for longer years is unique, innovative and has the capability to transform the healthcare system. The project is in line with EIT Health’s ambition and strategy."
" This project has huge potential due to the unmet need for no-contact (remote) care for patients. The impact could be substantial if successful, and there is a good understanding of the stakeholders' needs. The Consortium has the right experience and expertise to further commercialize the innovative elderly care service, provided that the innovation proves efficacious and there is an uptake by the end users. "